Psychisch, emotioneel, financieel geweld komt veel voor. Alleen is dit voor de buitenwereld vaak onzichtbaar

Onzichtbaar voor de buitenwereld
 

Partnergeweld – ex-partnergeweld, dit komt veel voor. Bij geweld denken we snel aan slaan, aan fysiek geweld. Maar psychisch, emotioneel, financieel geweld komt zo mogelijk nog veel meer voor. Alleen is dit voor de buitenwereld vaak onzichtbaar.

Partnergeweld

Thuis toegeschreeuwd worden, geïntimideerd worden, geïsoleerd worden van vrienden en familie, (financieel) afhankelijk gemaakt worden, geregeld opgehemeld en vervolgens afgefikt worden (aantrekken en afstoten), bedrogen worden, leven in een wereld achter de voordeur waarbij die ander ‘jou’ constant verwijten maakt en doet alsof ‘jij’ de schuld bent van alles… Het is als leven met een verkrachter die toeslaat wanneer het hem of haar uitkomt. Grillig, onvoorspelbaar, dwingend, overheersend en een bepalend Zijn kenmerkt het gedrag en de communicatie van de pleger. De agressie neemt door de tijd heen in toenemende mate toe, achter de voordeur, en gaat door na de scheiding (via het kind), als het slachtoffer al de moed heeft verzameld te vertrekken naar een voor hem of haar veilige plek.

Slachtofferrol vs aanklagersrol

Poeslief en charmant buiten de muren, een dictator binnen de muren. Dat is wat IS, voor velen. Waarbij het lijkt alsof het slachtoffer het probleem is, want dit is wat de pleger rondbazuint over het slachtoffer, maar waar het tegenovergestelde in feite waar is.
En durft het slachtoffer eindelijk te vertellen wat zijn of haar realiteit is, dan gelooft bijna niemand dit, want de pleger speelt zijn of haar charmante spel geraffineerd. En, de kaart ‘slachtofferrol’ en ‘aanklagersrol’ worden getrokken als het de pleger te heet onder de voeten wordt, om zo af te leiden van henzelf en hun destructieve communicatie en attitude. Waar menig mens met open ogen intuint, ook professionals.

Een eenzaam pad

Het pad van het slachtoffer (partner en ook kinderen) is heel pittig en eenzaam. Dit realiseren (te) weinig mensen zich, valt me op.

De complexe scheiding heeft bovengenoemde “ingrediënten”. De complexe scheiding gaat niet over scheiding, maar over geweld. De scheiding komt voort uit het (willen) ontsnappen uit deze barre, boze, heftige omstandigheden. Maar het geweld stopt pas als ‘men’ de signalen (h)erkent en helpt dit te stoppen. Dit is namelijk niet te doen alleen, voor niemand.

Lef is essentieel. Alleen door actief in te grijpen, door serieus te nemen dat dit veel voorkomt, alleen door slachtoffers te durven horen en direct te helpen, kan dit geweld stoppen.
Het laatste wat een slachtoffer wil is weer teruggaan naar die constante situatie van onveiligheid. Gezamenlijk een plan maken is precies dat wat niet moet. Als er kinderen betrokken zijn is parallel ouderschap wenselijk en intensieve traumabegeleiding/-behandeling voor elk individu apart ook.

Zoek steun!

Zullen we het 180 graden anders gaan Doen in Nederland? Veel kleine en grote mensen zullen je dankbaar zijn.

Lief mens die hierin zit, zoek je steun! Sla alarm. Blijf benoemen wat je realiteit is. Probeer een veilig thuis te vinden. En houdt moed. Samen kunnen we zorgen voor wat nodig is. 

Bron:

Franka Guiking• Adviseur, Coach ‘Eigen Regie – Eigen Kracht’ in je complexe scheiding bij De Weerbare Omdenker 

https://www.linkedin.com/posts/franka-guiking_partnergeweld-ex-partnergeweld-dit-komt-activity-6851991474523951106-U5yR/ 

Gerelateerde Artikelen

Wetenschappelijk rapport werkelijkheidsvinding

Werkelijkheidsvinding voor rechters bij  jeugdbeschermingszaken Recente wetenschappelijke inzichten voor rechters, beleidsmakers en de jeugdbescherming   Rapport Mei 2021 Wetenschappelijke feitenverzameling jegens zorg voor jeugd AdoptieZaken & Familierecht …