Disclaimer

Ouderverstoting is een complex en gevoelig onderwerp, dat realiseren we ons bij Het Verloren Kind ontzettend goed. Er zijn veel verschillende opvattingen, theorieën, perspectieven en meningen over ouderverstoting. Daarnaast zijn ook de persoonlijke ervaringen met ouderverstoting heel divers.

Wat we ons ook goed realiseren, is dat taal en woorden ertoe doen. En dat het juist als het om ouderverstoting gaat, ontzettend nauw kan luisteren welke woorden voor iemand de juiste zijn, of niet.

Weet dat we onze woorden nauwkeurig kiezen, en tegelijkertijd nooit volledig recht kunnen doen aan ieders ervaring en behoeften. Daarvoor zijn we nu eenmaal te divers.

Betrouwbare informatie, wat is dat?

De informatie die je op Het Verloren Kind kunt lezen is met grote zorgvuldigheid geschreven en gebaseerd op recente wetenschappelijke kennis, professionele kennis en de ervaringskennis van mensen die zelf met ouderverstoting te maken hebben (gehad).

Je mag er in dat opzicht vanuit gaan dat de informatie die we delen betrouwbaar is, en door veel deskundigen wordt onderschreven. Dit betekent tegelijkertijd niet dat je het als ‘de waarheid’ moet lezen, of aan moet nemen. Eén waarheid over ouderverstoting is er namelijk niet: ons denken en weten over ouderverstoting is altijd in ontwikkeling. Net zoals dit voor veel (als niet de meeste) onderwerpen geldt.

Met de tijd ontstaan nieuwe inzichten, nieuwe denkwijze, nieuwe ervaringen.
De uitnodiging aan jou is om steeds bij jezelf te checken: klopt dit voor mij, of niet? Net zoals je ook steeds bij jezelf mag checken: helpt mij dit, of niet?

Bijdragen op persoonlijke titel

Verschillende opvattingen, meningen en ervaringen rondom ouderverstoting vinden we waardevol en leerzaam. Daarom nodigen we de door ons geselecteerde professionals ook uit om blogs in te sturen op persoonlijke titel. Deze blogs worden getoond op ‘De Leestafel’ in deze website. De inhoud van een blog weerspiegelt niet per definitie de visie van Het Verloren Kind. Zolang een bijdrage respectvol en niet polariserend is, bieden we graag ruimte voor een andere mening of perspectief.

Jij bent de expert van jezelf

Over ouderverstoting wordt veel gezegd en geschreven en de, soms zelfbenoemde, ouderverstoting-experts lijken te groeien met de dag. Het kan daardoor heel lastig zijn om uit te vinden naar wie je nu moet luisteren, of wat er voor jou werkt. Kritisch zijn mag, je hoeft niet alles zomaar te geloven. En onthoud ook dat niets voor iedereen werkt, maar altijd wel iets voor iemand.

Dat een bepaalde behandeling de één heeft geholpen, betekent bijvoorbeeld niet automatisch dat dit voor een ander ook zo is. En omdat de één iets op een bepaalde manier heeft ervaren, hoeft de ervaring van de ander nog niet dezelfde te zijn.

Tot slot, de meningen en adviezen van deskundigen zijn belangrijk, maar uiteindelijk ben jij de grootste expert van jezelf. In de verwerking van ouderverstoting en mogelijke her-verbinding tussen kinderen en verstoten is samen zoeken en onderzoeken essentieel en wat jij over jezelf en je eigen gebruiksaanwijzing weet en te weten komt is misschien wel het allerbelangrijkst.