‘Geen Sprookje’, autobiografische dichtbundel over ouderverstoting

Wanneer je het contact met je minderjarige kind verliest, wat doe je dan? Hoe ben je dan? Wíe ben je dan?

Vanaf september 2024 is ‘Geen Sprookje’ verkrijgbaar. Mijn autobiografische dichtbundel die over een periode van zeven jaar is ontstaan. Centraal staat het contactverlies met mijn (toen) minderjarige dochter, die van de ene op de andere dag verdween uit mijn huis en uit mijn normale dagelijkse leven. Maar niet uit mijn hart en mijn zorg.

Ik had geen idee waarin ik terecht was gekomen en dacht dat het allemaal wel snel goed zou komen. Na al die jaren weet ik beter. Elke steen heb ik omgedraaid. De realiteit is dat je in een rookgordijn verdwijnt waar je niet meer uitkomt. Op mijn weg heb ik ontdekt dat duizenden ouders en minderjarige kinderen jaarlijks worstelen met hetzelfde lot en hun weg zoeken langs de vele (jeugd)hulpverleners, rechtspersonen en onderwijs. Veel -tot dan toe- normaal functionerende ouders gaan hier vroeg of laat aan kapot en ook bij deze kinderen komt er vaak een veelheid aan problematiek achter vandaan.

De band tussen een ouder en een kind heeft immers een essentiële betekenis en functie in het leven. De maatschappelijke relevantie is enorm. Maar hoe zit dat in onze samenleving? Welke bescherming krijgt dit?

Ik heb dus besloten om mijn gedichten, met de publicatie van ‘geen sprookje’, openbaar te maken. Bedoeld om de dialoog te starten, te voeden en verder op gang te houden. Voor de vele instanties en professionals die met dit thema te maken hebben. Van de leerkracht en de jeugdhulpverlener tot aan de familierechter die de ‘stem van het kind’ goed moet kunnen inschatten.

Daarnaast zal de bundel voor ouders (en grootouders) die met contactverlies te maken hebben veel herkenning geven en wellicht tot troost kunnen zijn. Ik vond het een verademing toen ik voor het eerst andere ouders sprak die het contact met hun minderjarige kind waren verloren. Je bent niet alleen.

Het hardcover boek telt ruim 65 gedichten en wordt ondersteund met fullcolour beeldmateriaal uit eigen archief. Het voorwoord is geschreven door Monique Meulemans, auteur van ‘Emotioneel gevangen’. Heb je belangstelling voor de bundel en/of voor het ondersteunen van dit initiatief, kijk voor meer informatie op www.geensprookje.nl

Mirjam van Onna

Gerelateerde Artikelen

Wetenschappelijk rapport werkelijkheidsvinding

Werkelijkheidsvinding voor rechters bij  jeugdbeschermingszaken Recente wetenschappelijke inzichten voor rechters, beleidsmakers en de jeugdbescherming   Rapport Mei 2021 Wetenschappelijke feitenverzameling jegens zorg voor jeugd AdoptieZaken & Familierecht …