Mediation bij ouderverstoting

Is mediation bij ouderverstoting mogelijk? Ouderverstoting is een emotioneel beladen onderwerp. Alle betrokkenen voelen zich ergens diep afgewezen en niet gehoord in hun eigen waarheid. Door de emoties kunnen zij ook niet ‘de andere kant’ of het 1% gelijk van de ander zien. Het is te pijnlijk.

Het kind beëindigt het contact met één ouder, omdat het de innerlijke spanning van het voortdurende loyaliteitsconflict niet aan kan. Het kind ziet de waarheid van de ene ouder en sluit zich af voor de waarheid van de andere ouder, omdat het (nog) geen mogelijkheid ziet om beide waarheden te integreren en de situatie te overstijgen. De situatie evolueert de andere kant op: van loyaliteitscrisis naar ouderverstoting.

Het is niet gek dat het kind dit niet lukt. Voor de ouders is het ook moeilijk. Het vergt een grote mate van inzicht, overzicht, zelfreflectie en dus (emotionele) volwassenheid om te begrijpen hoe de dynamiek werkt én hoe het opgelost kan worden.

In het onderstaande artikel wordt besproken hoe mediationvaardigheden kunnen – worden toegepast bij loyaliteitsproblematiek én ouderverstoting – als mediation zelf niet mogelijk is – en de voordelen van deze aanpak: het leren overstijgen van de (schijnbare) tegenstellingen.

Artikel op hildekroonmediation.nl

Gerelateerde Artikelen

Wetenschappelijk rapport werkelijkheidsvinding

Werkelijkheidsvinding voor rechters bij  jeugdbeschermingszaken Recente wetenschappelijke inzichten voor rechters, beleidsmakers en de jeugdbescherming   Rapport Mei 2021 Wetenschappelijke feitenverzameling jegens zorg voor jeugd AdoptieZaken & Familierecht …