Kirsten Regtop

Kirsten Regtop  

Kirstenregtop.com

Kirsten is Trainer, spreker en adviseur in de aanpak van (ex-)partnergeweld

“We moeten echt af van dat clichébeeld van de timide vrouw met een blauw oog als slachtoffer. Je ziet zoveel hoogopgeleide mannen en vrouwen die floreren in het bedrijfsleven, en alsnog een slachtoffer van partnergeweld zijn.

Dit soort relaties kenmerken zich door extreme verliefdheid in het begin. Slachtoffers worden volledig ingepakt, en stellen zich kwetsbaar op. Dan kan de gewelddadige partner daar op een erg venijnige en subtiele manier misbruik van maken.”

Kirsten Regtop zegt het heel raak in dit duidelijke en indringende artikel in VICE. Als stichting zien we dat victim blaming nog vaak voorkomt. Kirsten vraagt terecht aandacht voor hoe je op een effectieve manier slachtoffers kan ondersteunen

Kirsten Regtop is in 2005 afgestudeerd als maatschappelijk werker. Toen zij in 2008 in Utrecht kwam te werken als outreachend maatschappelijk werker kwam zij voor het eerst letterlijk in aanraking met huiselijk geweld. Omdat zij niet wist wat zij kon doen en ook merkte dat de kennis en de vaardigheden die zij nodig had niet bekend waren, is zij zich verder gaan specialiseren in de aanpak van huiselijk geweld. “Het was voor mij onverteerbaar dat mensen die in een huiselijk geweld situatie zitten er zo alleen voor staan. Zij staan alleen omdat we het gesprek onvoldoende aan durven te gaan. Ik merkte bij mijzelf handelingsverlegenheid, maar ook bij mijn collega’s. Terwijl wij juist als maatschappelijk werker de vaardigheden en kennis zouden moeten bezitten om over onderwerpen in gesprek te gaan die zo precair liggen.” 

In haar tijd in Utrecht heeft zij zich vastgebeten in het onderwerp en ook vele collega’s proberen te inspireren om in actie te komen bij huiselijk geweld situaties. Ze begon in 2015 een blog over het werken met huiselijk geweld situaties als sociaal werker. Deze blog bestaat inmiddels 4 jaar en heeft zij ook voortgezet toen zij in september 2015 bij Veilig Thuis Noord Oost Gelderland kwam te werken. Daarmee weet zij jaarlijks 10.000en mensen te bereiken. 

Inmiddels draagt zij haar kennis en ervaringen over op professionals door het geven van trainingen aan professionals. Ook geeft zij advies over de professionalisering van de aanpak binnen (gemeentelijke) organisaties. 

Gerelateerde Artikelen

Wetenschappelijk rapport werkelijkheidsvinding

Werkelijkheidsvinding voor rechters bij  jeugdbeschermingszaken Recente wetenschappelijke inzichten voor rechters, beleidsmakers en de jeugdbescherming   Rapport Mei 2021 Wetenschappelijke feitenverzameling jegens zorg voor jeugd AdoptieZaken & Familierecht …