Gevolgen van antisociale persoonlijkheidsproblematiek

Gevolgen van antisociale persoonlijkheidsproblematiek

In mijn familie is sprake van ongelijkwaardigheid en afhankelijkheid in onderlinge relaties. Daarbij is sprake van antisociale persoonlijkheidsproblematiek. Er is een voor de buitenwereld haast onzichtbaar patroon, waarbij familie o.a. wordt gekleineerd, gecontroleerd, gemanipuleerd, in verwarring wordt gebracht, voor de ander wordt bepaald, onzekerheden worden gevoed, feiten worden ontkend of deels verdraaid en erkenning wordt afgedwongen.

Ook al weet ik waar ik mee te maken heb en wat ik nodig heb om ermee om te gaan, dit gedrag heeft op momenten veel impact op mij.

Als coach en therapeute spreek ik geregeld mensen over soortgelijke problematiek, wat het met hen doet en hoe ermee om te gaan. En dat heb ik zelf op momenten ook gewoon even nodig.

Even sparren met mijn coach en therapeute is soms nog steeds heel fijn voor me. Ook al herken ik de dynamiek, blijf ik bij mijn waarheid en weet ik wat wel en wat niet te doen. Gewoon even kunnen praten met een professional die ik niets hoef uit te leggen, die de dynamiek herkent en erkent, bij wie ik me niet hoef te verdedigen. Iemand die niet mee gaat in het drama, want ik heb het niet nodig om zielig gevonden te worden, of samen tegen de ander te zijn.

We hebben het ook over de beschadiging van de ander, wat maakt dat diegene dit destructieve gedragspatroon heeft zonder zich daar bewust van te zijn. En waarom het niet helpend is om daar uit angst in mee te gaan.

Onze gesprekken gaan uiteindelijk altijd over eigen verantwoordelijkheid.
Verantwoordelijkheid voor hoe ik om ga met de impact op mij.
Verantwoordelijkheid voor hoe ik met destructief gedrag van de ander om ga.
Verantwoordelijkheid voor het kennen en bewaken van mijn grenzen.

Accepteren waar ik wel invloed op heb en waarop niet. 

Dat maakt dat ik het kan dragen.

Met begeleiding werken aan jouw balans en veerkracht:
Herkenning en erkenning in lotgenotencontact:

Bron:

Ilse Westerhoff• 1steHolistisch coach ~ healer ~ Bach bloesem therapeute

 

 

Gerelateerde Artikelen

Wetenschappelijk rapport werkelijkheidsvinding

Werkelijkheidsvinding voor rechters bij  jeugdbeschermingszaken Recente wetenschappelijke inzichten voor rechters, beleidsmakers en de jeugdbescherming   Rapport Mei 2021 Wetenschappelijke feitenverzameling jegens zorg voor jeugd AdoptieZaken & Familierecht …