Gedegen feitenonderzoek is noodzakelijk

Gedegen feitenonderzoek

Wat zou het doen van gedegen feitenonderzoek opleveren in complexe “scheidings”situaties voor kind en ouder én voor de jeugdzorgprofessional? Wat is het nut hiervan en wat levert het iedereen op?

Huisarts

Stel, je hebt een pijnlijke enkel na een valpartij.
Je enkel is dik, je kunt er niet tot nauwelijks op staan. Je hebt hierin medisch advies en mogelijk hulp nodig. Je besluit naar je huisarts te gaan voor advies, want zelf weet je even niet wat wijs is in deze.
Je huisarts zal vragen aan je hoe je last hebt gekregen van je enkel (wat is hieraan vooraf gegaan, hoe lang heb je deze klachten al, hij/zij zal er zelfs misschien foto’s van maken, etc.?) Pas als je huisarts weet wat er aan de hand is, zal hij/zij advies uitbrengen en de lijnen met je uitzetten voor hulp op maat.

Dit ‘serieus genomen worden’ ervaren we meestal als prettig en we voelen ons daarmee meestal erkend en gehoord.

Jeugdzorg

In de jeugdzorg, al aan de poort, zou het helpend zijn als we willen weten wat de oorsprong is van waarom kind en ouder in ‘hun’ complexe “scheidings”situatie aan tafel komen te zitten met professionals (wat eigenlijk niet complex hoeft te zijn als we op tijd doorzien wat te doen).

Wat nu eigenlijk nog vrijwel altijd gebeurt is: ‘We kijken in het nu hoe het met het kind gaat, we kijken niet naar waar kind en ouder vandaan komen’. Een veel gehoorde uitspraak is: “In het belang van jullie kind moeten jullie er als ouders samen uitkomen, jullie zijn verantwoordelijk.”, zonder grondig onderzocht te hebben of dit überhaupt wel mogelijk is tussen ouders ‘er samen uitkomen’.
We weten ondertussen dat in de zogenoemde complexe “scheiding” (wat eigenlijk niet over scheiding gaat, maar over (ex-)partnergeweld en kindermishandeling) ‘er samen uitkomen’ als een rode lap op de situatie werkt en dit de onveiligheid alleen maar doet verergeren en dit het gevaarlijker maakt voor kind en ouder in onveiligheid.

Zonder dat we de oorsprong kennen van ‘waarom kind en ouder aan tafel zitten bij een wijkteam, Veilig Thuis, de RvdK, Jeugdbescherming’ (of waar dan ook!) kunnen we eigenlijk ook geen passend plan formuleren met elkaar om verder te kunnen komen.
We weten pas waar we naartoe moeten als we weten waar we vandaan komen en dit lukt nou eenmaal niet zonder gedegen feitenonderzoek te doen.

Kinderen en ouders die aankloppen bij de jeugdzorg doen dit omdát ze er niet zelf uit kunnen komen. Dáárom kloppen ze aan bij jeugdzorg (bijv. Veilig Thuis, wijkteam), of wordt er door een ander melding gedaan bij de jeugdzorg over een gezin als er zorgen zijn.

Standaard

Op dit moment gebeurt feitenonderzoek nog te weinig.
Als ik omdenk, wat is er voor nodig gedegen feitenonderzoek standaard plaats te laten vinden, als onderdeel van het proces met elk gezin dat in een complexe “scheiding” zit?

Grondig feitenonderzoek doen als onderdeel van “het protocol” zou een win-win-situatie kunnen opleveren voor kind, ouder én professional. Dit zou levens Veilig kunnen maken én het kan levens redden.

Bron: Franka Guiking• 1steAdviseur, Coach ‘Eigen Regie – Eigen Kracht’ in je complexe scheiding bij De Weerbare Omdenker

Gerelateerde Artikelen

Wetenschappelijk rapport werkelijkheidsvinding

Werkelijkheidsvinding voor rechters bij  jeugdbeschermingszaken Recente wetenschappelijke inzichten voor rechters, beleidsmakers en de jeugdbescherming   Rapport Mei 2021 Wetenschappelijke feitenverzameling jegens zorg voor jeugd AdoptieZaken & Familierecht …