De vrouwelijke narcist

Bewonder mij: de vrouwelijke narcist

Vroeger werd met het woord narcist niet lichtvaardig gestrooid. Het werd enkel gebruikt voor historische figuren zoals Machiavelli, Napoleon, Hitler en Stalin. Vrouwelijke voorbeelden waren nog zeldzamer en werden meestal gevonden in fictie: Rebecca, uit de roman van Daphne Du Maurier en Gloria Swanson als Norma Desmond in de film Sunset Boulevard (1950).

Hoewel geschat wordt dat 75% van de narcisten een man is, kan dit te wijten zijn aan het feit dat vrouwelijke narcisten  bovendien vaak overlappingen met de borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS) vertonen of als histrionisch worden bestempeld.

Het wordt echter steeds duidelijker uit verhalen van slachtoffers, dat er echter een veel groter aantal vrouwelijke narcisten bestaat, dan men zou aannemen.

De vrouwelijke narcist brengt haar slachtoffers net zo veel pijn, vernedering, chaos en vernietiging toe als haar mannelijke collega. Haar leven bestaat eveneens uit mooie woorden, uit gebakken lucht en beide voelen geen empathie of liefde.

Ze is meedogenloos in haar vermogen om eerst te idealiseren, dan haar slachtoffers te devalueren en vervolgens weg te gooien zonder hierover een seconde spijt te ervaren. Ze kan zich niet bezighouden met gezonde, emotioneel vervullende relaties, dus ze geniet van het saboteren van de relaties en vriendschappen van anderen voor haar eigen persoonlijke entertainment.

In haar groep vrouwelijke vrienden gaat de vrouwelijke narcist na wie een bedreiging is en wie een blinde volgeling is. Degenen die de vrouwelijke narcist op enigerlei wijze bedreigen (of dit nu door hun succes, uiterlijk, persoonlijkheid, middelen, status, wenselijkheid of al het bovenstaande is) moeten worden gedoofd, terwijl degenen die gehoorzaam zijn, worden bewaard tot ze ingezet kunnen worden om de narcist te behagen.

Zoals psychotherapeute Christine Louis de Canonville het stelt: “Als het op jaloezie aankomt, is er niemand jaloerser dan de narcistische vrouw.”

Een vrouwelijke narcist besteedt veel aandacht aan haar uiterlijk. Het draait hierbij om op te vallen en de schijn te wekken. Ze verandert vaak en graag van look, dan weer kort haar, dan weer lang, van ruige kledingstijl naar klassiek of omgekeerd en zet hiervan graag foto’s op sociale media, vissend naar complimenten.

Vrouwelijke narcisten richten zich sterker op fysieke verschijning dan mannelijke narcisten. Ze overschatten vaak hun eigen aantrekkingskracht en richten zich VOLLEDIG op gepronk dmv hun fysieke kenmerken. Er wordt aangenomen dat er ook een verband bestaat tussen narcisme en eetstoornissen (zoals boulimie en anorexia).

Hoe een vrouwelijke narcist te identificeren?

Fysieke verschijning

  • Provocerende kleding, pronkt heel graag en veel met haar vrouwelijkheid en buit deze graag uit. Ze legt de nadruk op make-up en haar, zelfs voor de meest alledaagse taken of gebeurtenissen. Ze is té zeker van haar uiterlijk. (Uit onderzoek weten we dat vrouwelijke narcisten niet aantrekkelijker zijn dan andere mensen, maar wel geloven dat ze er veel beter uitzien dan andere vrouwen.)
  • Ze hecht veel waarde aan merken en voelt zich gerechtigd om ‘het beste’ te dragen. Ze maakt geen onderscheid tussen wensen en behoeften. Ze zal ook geen moeite hebben met plastische chirurgie, meestal is een borstvergroting zeer favoriet. Ze vindt het leuk om gefotografeerd te worden en vraagt ​​anderen ook vaak om haar op de lens vast te leggen. Hiervan deelt ze enthousiast de mooiste foto’s van zichzelf op Facebook of andere sociale mediasites. Ze zal soms investeren in een professionele fotograaf voor een portret dat ze op Facebook gebruikt of voor online dating.

Persoonlijkheid / karakter

  • Ze staat erop het middelpunt van de aandacht te zijn en is vaak ook de charmantste persoon in de kamer. Ze is heel extravert en blinkt uit in ‘self marketing’. Ze gelooft dat ze speciaal is en dat ze roem, succes en geluk verdient.
  • Ze is erg materialistisch en hoewel ze blaakt van zelfvertrouwen, is ze ontzettend jaloers. Ze is ervan overtuigd dat anderen jaloers op haar zijn en gebruikt dit excuus vaak voor haar gebrek aan echte, intieme vriendschappen. Ze is erg competitief en bovenal onvoorspelbaar in haar stemmingen en acties. Ze voelt zich intellectueel superieur aan haar collega’s en geeft anderen systematisch de schuld voor problemen.
  • Ze gebruikt in veel gevallen haar lichaam om te krijgen wat ze wilt. Promiscue gedrag is haar niet vreemd.

Een relatie met een narcistische vrouw is, net als bij haar mannelijk equivalent, een eenzijdige relatie. De partner is de gever, de narcist is enkel de nemer en neemt zoveel dat partners uiteindelijk leeggezogen en uitgeput raken. Een relatie met een narcistische vrouw is gedoemd te mislukken. Hoelang de relatie duurt hangt af van hoelang een partner het volhoudt te proberen iets van de relatie te maken. Wat uiteindelijk onmogelijk zal blijken.Partners mogen alles en alles geven , alles opofferen en er altijd zijn voor deze vrouw, er komt niets terug.

Bron: Stellanova coaching

Gerelateerde Artikelen

Wetenschappelijk rapport werkelijkheidsvinding

Werkelijkheidsvinding voor rechters bij  jeugdbeschermingszaken Recente wetenschappelijke inzichten voor rechters, beleidsmakers en de jeugdbescherming   Rapport Mei 2021 Wetenschappelijke feitenverzameling jegens zorg voor jeugd AdoptieZaken & Familierecht …

The Bystander role

The Bystander Role The “bystander” role in the trauma reenactment narrative is critical. The choice before the mental health professionals, attorneys, and the court in…