De ouder met cluster-B persoonlijkheidsproblematiek door meestal eigen (onverwerkt) jeugdtrauma

Dodelijk vermoeiend is het voor ouders die te maken hebben met een tegenwerkende, dwingend bepalend-controlerende (ex)partner. Het is als een levenslange marathon om te kunnen verhouden tot de constante strijd, leugens, manipulaties en chantage (via het kind, derden, professionals) jegens henzelf.
Het vraagt ALLES, mentaal, om te incasseren en uit die strijd te blijven.
Het vraagt om veel uithoudingsvermogen en moed om hierin te kunnen blijven staan.
Het is niet te doen alleen.

En het daarbij ervaren, zien, horen als ouder dat je kind steeds meer van zichzelf vervreemd, en daarmee van hem- of haarzelf en van anderen, is pijnlijk, verdrietig. En zeer schadelijk voor de ontwikkeling van het kind.

Ik spreek zo veel ouders die ten einde raad zijn, moe, wanhopig, verdrietig in deze realiteit van de complexe scheiding.

Dit zijn traumatiserende life events die zich afspelen op grote schaal in Nederland in veel kapotte gezinnen die de complexe scheiding heet. Beschadigd en ziek gemaakt in de eerste plaats door de intieme terreur van de ouder met cluster-B persoonlijkheidsproblematiek door meestal eigen (onverwerkt) jeugdtrauma (Transgenerationele overdracht van geweld). Nog verder ziek gemaakt wanneer er niet adequaat wordt gehandeld door professionals bij GI, RvdK en Jeugd-en-Gezinsinstanties. En helaas gebeurt dit veel.

Ik sprak gisteren een jeugdbeschermer/gezinsvoogd die een complexe scheidingssituatie begeleidt.
De complexe scheiding die menig mens verwart door de destructieve, verwarrende communicatie die een ouder toepast op een ieder waar hij/zij maar platform bij probeert te krijgen. Waarbij de kinderen vervreemden van zichzelf.
Maar wat me opviel. De intuïtie van deze gezinsvoogd is haarscherp. Die zei namelijk: “Huh, ben ik nou gek?”

Dit is DE alarmbel die je serieus mag nemen, gaf ik terug in ons gesprek. Nee, jij bent niet gek, jij voelt precies dat het totaal niet klopt wat die ouder zegt, beweert en uit. Vertrouw hierin op jouw intuïtie, gaf ik terug, want de manipulatie, chantage en onwaarheden spatten ervan af, en jij doorvoelt en doorziet dit. Vertrouw hierin op jeZelf. Durf dat maar, want je voelt en neemt exact waar wat IS.

Deze gezinsvoogd raakte me. Krachtig in haar kwetsbaarheid, zorgvuldig en liefdevol, nieuwsgierig, open en eerlijk.
Ik gun alle kinderen deze gezinsvoogd die dat doet wat nodig IS. Dat willen doen voor de kinderen en ouders wat nodig is: rust en veiligheid bewerkstelligen. Afgestemd op een ieder.

Mocht je ‘Huh, ben ik nou gek?’ voelen opkomen, weet dan dat dit een alarmsignaal is. Dit is DE verwarring die wordt gecreëerd. Die verwarring creëren middels manipulaties, chantage, verdraaien van feiten, onwaarheden poneren als waarheid, het alleen maar negatief praten over de andere ouder en niet ingaan op vragen, is de bedoeling van deze ouder, maar wees dan alert en grijp in! Houd focus op de kinderen en hun rust en veiligheid. Kinderen raken zeer psychisch-emotioneel beschadigd door de ouder die dit doet. 

 Bron: Franka Guiking

Gerelateerde Artikelen

Wetenschappelijk rapport werkelijkheidsvinding

Werkelijkheidsvinding voor rechters bij  jeugdbeschermingszaken Recente wetenschappelijke inzichten voor rechters, beleidsmakers en de jeugdbescherming   Rapport Mei 2021 Wetenschappelijke feitenverzameling jegens zorg voor jeugd AdoptieZaken & Familierecht …