Bij een eenzijdige strijd is gezamenlijk ouderschap schadelijk voor het kind

Eenzijdige strijd: gezamenlijk ouderschap en samenwerken, is schadelijk voor het kind 

Ouders willen redigeren in de complexe scheiding naar gezamenlijk ouderschap en samenwerken, is schadelijk voor het kind in deze situaties.
Ouders terugduwen naar de slangenkuil van psychisch-emotioneel geweld wat de complexe scheiding maakt, is schadelijk voor het kind.

Complexe scheiding is giftig

De complexe scheiding gaat over geweld waar geen zichtbare blauwe plekken in te zien zijn aan de oppervlakte, maar die wel degelijk aanwezig zijn bij kind en ouder in deze situaties. Grote blauwe plekken die woekeren als gif door het lijf. Die impact hebben op alle organen in het lijf. Die maken dat het brein verandert van structuur. Het is voor kind en ouder in deze situaties ‘leven in een constante paraatheid van alertheid’. Altijd op je hoede zijn door het gevaar dat ALTIJD onvoorspelbaar aanwezig IS.

En niet alleen voor het kind is dit een giftige situatie, ook voor de ouder jegens wie dit geweld structureel wordt gepleegd, via het kind.

” Er samen uitkomen” kan niet altijd!

Ik wil degenen vragen die met ouders van doen hebben in een complexe scheidingssituatie (bijv. RvdK, GI, rechters) te durven horen wat ouders vertellen. Te durven stoppen met willen dat ouders er samen uitkomen. Te durven naast elke individuele ouder te gaan staan en af te stemmen op wat hij of zij aangeeft en daarop een concreet plan gaan formuleren met elke ouder apart. Passend bij de individu. Te durven horen waar ze vandaan komen en experts betrekken hierin om het geweld te stoppen.

OTS op naam van het kind

Als er OTS wordt uitgesproken gaat dit op naam van het kind. We realiseren ons hiermee niet in Nederland dat we het kind verantwoordelijk maken voor het geweld dat een ouder (voor)leeft. We realiseren ons ook niet dat we daarmee de ouder die het geweld veroorzaakt, via gedrag en communicatie, niet aangesproken wordt op zijn onveilige wijze van denken, communiceren en handelen. We ontschuldigen hiermee de pleger en we maken het kind verantwoordelijk en nogmaals slachtoffer van geweld. Even zo goed als we de ouder die slachtoffer is van het geweld verantwoordelijk maken voor dat wat van de pleger IS.

De oplossing ligt niet in en bij het kind. De oplossing ligt in en bij het stoppen van de pleger, bij het stoppen van het gedrag en communicatie van de ouder die ex-partner dwarsboomt, tegenwerkt, zegt dat er niks aan de hand is, zaken verdraait, waar hij of zij alles domineert, controleert, manipuleert, chanteert, via het kind. Jegens de andere ouder, zijn of haar ex-partner.

Laten we stoppen met slachtoffers verantwoordelijk maken voor het geweld van plegers. 

 

Bron: Franka Guiking
 

 

Gerelateerde Artikelen

Wetenschappelijk rapport werkelijkheidsvinding

Werkelijkheidsvinding voor rechters bij  jeugdbeschermingszaken Recente wetenschappelijke inzichten voor rechters, beleidsmakers en de jeugdbescherming   Rapport Mei 2021 Wetenschappelijke feitenverzameling jegens zorg voor jeugd AdoptieZaken & Familierecht …