Zeven tips voor een goed netwerk na je narcistische relatie

Zeven tips voor een goed netwerk na je narcistische relatie

pastedGraphic.png

Een relatiebreuk staat op nummer 2 van stressoren in je leven, direct na het overlijden van een dierbare. Het is dus niet niks. Er komt een storm van emoties en veranderingen op je af. Je verliest veel meer dan alleen je partner. Je raakt ook het leven dat je kent, je toekomstdromen en, als je samen kinderen hebt, het traditionele beeld van het gezin kwijt. Een goed netwerk om je heen is een van de voorwaarden om te herstellen. Om je te helpen, steun te vinden, van je af te praten, leuke dingen mee te doen of gewoon mee te zijn.

Helemaal geïsoleerd

In mijn praktijk spreek ik cliënten die zo’n netwerk hebben, ook na de breuk met een narcist. Helaas is dat vaker niet het geval, juist vanwege de narcist. Die wil namelijk alle aandacht en een van de manieren om dat te krijgen is de partner isoleren. Tijdens de relatie, maar zeker na de breuk. wordt hier zeker op in gezet.

Totaal onbegrip

Ook missen cliënten steun omdat omstanders het narcisme niet zien en/of niet begrijpen. Vaak is er in relaties sprake van verborgen narcisme. De narcist laat alleen de mooie buitenkant zien aan omstanders, waardoor deze niets begrijpen van het gedrag waarover wordt verteld. ‘Hoe kan dat nou, het is toch zo’n leuke, aardige en behulpzame man of zo’n attente, lieve en zorgzame vrouw?’

Ook gemanipuleerd

Ook kunnen omstanders zijn beïnvloed door de narcist, net als jij dat was. Ze vinden hem of haar zielig door zijn of haar verhalen en zeggen dingen als: ‘Hij/zij doet toch zijn best?’ of ‘Zou je ook niet eens naar je eigen aandeel kijken?’ Ze kunnen het gedrag ook meespelen uit angst voor de narcist en/of om mee te liften op zijn of haar succes.

Eenzaam en alleen

Ondertussen staan deze cliënten er (bijna helemaal) alleen voor en voelen ze zich eenzaam. Bovenop alles waar ze al mee te maken hebben. Dat voelt knap rot en maakt herstellen een stuk lastiger. Merk jij dat dat voor jou ook zo is? Ik heb zeven tips voor de omgang met omstanders en het weer opbouwen van je netwerk voor je.

Tip 1: Verbreek (tijdelijk) het contact

Het gedrag van mensen die het niet kunnen of willen begrijpen, die het goed praten of dingen doorvertellen, doet pijn, geeft frustratie, voelt onmachtig. Verbreek daarom liever (tijdelijk) het contact. Kies voor jezelf, voor jouw energie, voor je heling.

Tip 2: Praat alleen over ‘koetjes en kalfjes’

Je zult altijd omstanders hebben die je niet kunt of wilt loslaten. Stel je tegenover hen oppervlakkig op. Vertel niet meer over de breuk, je ex en alles wat het met je doet. Praat over koetjes en kalfjes. Het pluspunt hiervan is dat ook jij de focus even op iets anders richt.

Tip 3: Blijf op de oppervlakte bij gezamenlijke contacten

De tip sluit aan op de vorige tips. De contacten die jullie samen hebben, kunnen ‘gevaarlijk’ zijn. Als je iets vertelt, kunnen mensen in hun onschuld of door manipulatie dingen aan je ex vertellen die je liever niet vertelt. Pas op met wat je zegt of laat ze (tijdelijk) los.

Tip 4: Bouw een klein netwerk met kennis van narcisme op

Het is fijn als je een paar mensen om je heen hebt die het narcisme begrijpen. Een familielid. Een vriend(in). Een professional. Wil je contact met lotgenoten? Kom naar een van mijn groepstrainingen. Meest gehoorde opmerking daar is: zie je wel, ik ben toch niet gek!

Tip 5: Leer nieuwe mensen kennen

Bouw je netwerk ook uit met mensen om leuke dingen mee te doen. Om het er een keer niet over te hebben, en kan dat wel, dan is het meegenomen. Er zijn aardig wat initiatieven waarbij je je kunt aansluiten voor uitjes, clubs en zelfs vakanties. Alleen en/of met je kinderen. Een paar voorbeelden zijn:

  • Nieuwe mensen leren kennen (NMLK)
  • Klup (voor 50-plussers)
  • Ouder Alleen
  • Vakantie Anders

Er zijn er nog veel meer initiatieven te vinden op internet of sluit aan bij plaatselijke initiatieven, zoals sportclubs, creatieve clubs etc.

Tip 6: Geef het de tijd

Herstellen, helen, rouwen, jezelf terugvinden én een nieuw leven en een netwerk opbouwen kost tijd. Geef het dat ook.

Tip 7: Bouw je vertrouwen weer op

Denk je nu, ja, dat is leuk zo’n netwerk opbouwen, maar ik vertrouw (bijna) niemand meer. Dat is helemaal niet raar. Dat doet narcistisch misbruik met je. Om weer te leren vertrouwen is het eerst en vooral zaak weer in en op jezelf te leren vertrouwen. Dat geeft je deze basis om veilige verbindingen met anderen aan te gaan en je trekt dan sowieso andere mensen aan. Ik kijk graag samen met je wat jij daarvoor nodig hebt en nodig je van harte uit om in een focussessie met me in te plannen.

Willy Sietsma

Bron: Kies voor jezelf bij narcisme

Gerelateerde Artikelen

Wetenschappelijk rapport werkelijkheidsvinding

Werkelijkheidsvinding voor rechters bij  jeugdbeschermingszaken Recente wetenschappelijke inzichten voor rechters, beleidsmakers en de jeugdbescherming   Rapport Mei 2021 Wetenschappelijke feitenverzameling jegens zorg voor jeugd AdoptieZaken & Familierecht …