Waar herken je de Complexe scheiding of Vechtscheiding aan?

Ken jij die schreeuwende, intimiderende, kleinerende, denigrerende, liegende, dreigende, feiten verdraaiende, woeste (ex-)partner, baas, leidinggevende, bestuurder, persoon? Ken jij het gevoel te worden bejegend als voetveeg, alsof jij dom bent en het probleem bent? Psychisch-emotioneel geweld is overal in onze maatschappij.

 

Waar herken je de Complexe scheiding of Vechtscheiding aan?

Ik heb allereerst een paar vragen aan je:
Ken jij die schreeuwende, intimiderende, kleinerende, denigrerende, liegende, dreigende, feiten verdraaiende, woeste (ex-)partner, baas, leidinggevende, bestuurder, persoon? Of die persoon die op sluwe wijze jou elke keer het gevoel geeft dat je het niet goed ziet/doet, die het zo draait dat je (tegen je zin in) doet wat er gevraagd wordt? En dat je denkt, ‘o…., het zal wel aan mij liggen’. Of dat je denkt: ‘huh, ben ik nou gek?’.
Die persoon die geen verantwoordelijkheid neemt of geen eigenaarschap toont? Die persoon die niet kan reflecteren op zichZelf?
Ken je die persoon die overal discussie en strijd van maakt? Waar jij dit niet wil, maar waar je je klem in voelt zitten?
Ken jij het gevoel te worden bejegend als voetveeg, alsof jij dom bent en het probleem bent? En dit (bijna) gaat geloven over jeZelf? Het gevoel dat het inderdaad aan jou zal liggen, wat die ander je teruggeeft. En dat je denkt, ja, die ander bedoelt het ook niet kwaad?
Die persoon die naar jou zo reageert, maar naar anderen tof doet, alsof het een heel ander persoon is?
Ken je deze destructieve sfeer? Die sfeer waar jij steeds meer door gaat twijfelen aan jeZelf? Waardoor je je op je hoede voelt, dag in dag uit? Waar anderen ook negatief over je gaan denken door deze ene destructieve persoon door kwaad te spreken over jou? Een sfeer van verdeel en heers. Ken je deze sfeer met een cultuur waar je je mond moet houden, waar dwingend bepalende controle van de ander je dag in dag uit kooit.
Ken je dit?
OK, neem dan dit beeld mee naar onderstaande:

Psychisch-emotioneel geweld heet dit. En dit is overal in onze maatschappij ⚠️. En nee, je wordt niet geslagen. Je krijgt er geen zichtbare blauwe plekken van. Maar je gaat er psychisch-emotioneel fysiek aan kapot, inwendig. Dit is namelijk toxisch, temeer omdat niemand vaak doorheeft dat dit speelt door de twee totaal verschillende gezichten en rollen van deze high-conflict persoon. Hierdoor gelooft bijna niemand je als je dit vertelt.

Dit is precies de cultuur en sfeer die ook in alle zogeheten Complexe scheidingen of Vechtscheidingen speelt. Een intimiderende, agressieve, denigrerende high-conflict ouder die eenzijdig strijdt, discussies aanwakkert, agressief communiceert, achter de voordeur. En naar de buitenwereld doet alsof de voor het kind veilige ouder niet spoort, moeilijk doet, emotioneel-labiel is, etc.. De ouder die jou op magistrale wijze weet te misleiden.

Zolang je luistert en ‘Ja en Amen’ zegt ben je fantastisch voor deze high-conflict ouder als (jeugd)professional. En dat doen vele (jeugd)professionals, deze “toffe” “charmante” high-conflict ouder blind geloven. En zo creëer jij als (jeugd)professional tot aan bestuurder, advocaat, familierechter aan toe de zogeheten Complexe scheiding of Vechtscheiding. Jij trapt namelijk heel vaak in het destructieve toneelstuk van deze destructieve toxische ouder.

Gerelateerde Artikelen

Wetenschappelijk rapport werkelijkheidsvinding

Werkelijkheidsvinding voor rechters bij  jeugdbeschermingszaken Recente wetenschappelijke inzichten voor rechters, beleidsmakers en de jeugdbescherming   Rapport Mei 2021 Wetenschappelijke feitenverzameling jegens zorg voor jeugd AdoptieZaken & Familierecht …