Smaadcampagnes

Een smaadcampagne is geworteld in manipulatie.

( kijktip ūüďĹ 58 sec. ūüĎá )

Een #smaadcampagne  gaat vrijwel nooit opvallend en opzichtig door harde zwartmakerij, bespotten en uitschelden.

Integendeel: manipulatieve mishandelaars, met name de covert slachtoffer-narcistische mishandelaars, kunnen vol lof praten over hun slachtoffers. Hun ouderschap, hun uiterlijk, hun carri√®re, etc. Maar ook de kind-slachtoffers zijn geweldig en o’zo geliefd. √Äls er iets negatiefs gezegd wordt is dat al gauw mooi verpakt in ‘zorgen maken om’.

√Čcht inhoudelijke informatie over deze mensen weten ze niet te delen, want ze zijn nooit werkelijk betrokken en ge√Įnteresseerd geweest in hun (ex)partner en kinderen. Ze zijn enkel ge√Įnteresseerd in wat mooi staat voor hun reputatie wat het masker helpt naar de buitenwereld, en daar kunnen ze dan ook glunderend over vertellen. Narcistische mishandelaars zijn √©nkel ge√Įnteresseerd in wat jij h√ļn te bieden hebt, niet wie jij bent als mens.

Sterker nog; ze zien mensen niet als mensen, maar als poppetjes om te bespelen en gebruiken voor eigen belang. Deze bizarre realiteit vind menig mens, inclusief slachtoffers, moeilijk om onder ogen te komen. Maar slachtoffers achter gesloten deuren hebben niet de luxe positie om dit te kunnen negeren of minimaliseren. De realiteit valt immers door niemand te vertwisten, hoeveel EQ of IQ, compassie, ervaring of kennis je ook hebt.

Wie goed luistert hoort en ziet deze harde waarheid wel degelijk terug in hun manier van spreken over de slachtoffers die ze hebben gemaakt in de slinkse smaadcampagne. Want ja: ook dat gesprek met hulpverlening, in het onderzoek met de Raad van Kinderbescherming, in het mediationtraject of in de rechtzaal is de smaadcampagne zeer actief. Inspelende op de empathie zet het psychisch geweld zich voort.
De kern en het doel van een smaadcampagne is namelijk simpel: geen verantwoordelijkheid hoeven nemen voor zeer schadelijk toxic gedrag tot en met complete mishandeling en misbruik, maar zichzélf als slachtoffer neerzetten n.a.v. de keuzes die hun slachtoffers als gevolg van hun geweldadige gedrag hebben gemaakt in zelfbescherming.
Prachtig verpakt komt het over, maar zolang jij, wat je rol ook is, niet ze scherp verantwoordelijk stelt en je compassie voor de mishandelaar de boventoon voert in je bejegening is de manipulatie succesvol geweest.

Voor slachtoffers betekent dit het in stand houden van geweld en gevaar, om maar te zwijgen over de hertraumatisering die ze vinden in het systeem door de gevolgen van deze extreme na√Įviteit.

‘Mercy for the guilty
is cruelty to the innocent’

Gerelateerde Artikelen

Wetenschappelijk rapport werkelijkheidsvinding

Werkelijkheidsvinding¬†voor rechters bij¬†¬†jeugdbeschermingszaken Recente wetenschappelijke inzichten voor rechters, beleidsmakers en de jeugdbescherming   Rapport Mei 2021 Wetenschappelijke feitenverzameling jegens zorg voor jeugd AdoptieZaken & Familierecht¬†…