Hoe je als HSP’er energie behoudt met een narcist in je leven

Hoe je als HSP’er energie behoudt met een narcist in je leven 

Je kunt je energie maar één keer gebruiken. Dat geldt voor iedereen, maar voor hoogsensitieven is dit een extra groot aandachtspunt. Die nemen wel 35 prikkels per seconde tot zich, ten opzichte van 2 prikkels per seconde voor iemand die niet hoogsensitief is. Bizar, hè, wat een verschil? Dat alleen kost al energie! Je legt als hoogsensitieve ook nog eens sneller verbanden. Voeg daarbij dat de focus vooral ligt op wat anderen nodig hebben, dat voor jezelf kiezen een schuldgevoel oplevert en je grenzen stellen vaak lastig vindt: zeg maar dag tegen je energie. 

Steeds verder bij jezelf vandaan

Heb je dan ook nog een of meer narcisten in je leven, dan is je energieverlies enorm. Hoe minder energie je hebt, hoe meer manipuleerbaar je bent, hoe verder je bij jezelf vandaan raakt, hoe moeilijker het wordt los te komen. Het is dus heel belangrijk hier iets aan te doen. Om energie te behouden, indien nodig weer op te bouwen. Wat kun je doen? 

Bewust kiezen

Het is goed te weten wat je energiegevers en -nemers zijn. Kijk ik naar mezelf, dan krijg ik energie van op een terras zitten of in een café of restaurant. Samen met één tot maximaal drie personen en dan een goed gesprek hebben. Worden het meer personen met meerdere gesprekken door elkaar en/of is het heel druk om me heen, dan verlies ik energie. Het is aan mij om te kijken waar, wanneer en met wie ik afspreek. Of de gevolgen voor lief te nemen van iets dat energie geeft, zoals vrienden zien, het fijne gesprek hebben, maar ook gelijk energie neemt, zoals een druk terras vol geroezemoes. Kies ik daarvoor, dan neem ik erna tijd om weer op te laden. Neem ik die niet, dan ondervind ik nog dagen de gevolgen. 

Creëer inzicht

Er zijn veel fronten waarop je energiegevers en -nemers tegenkomt. In je sociale leven, werk, zelfzorg etc. Maak eens een lijstje van je nemers en gevers, wat je prikkels zijn, zodat je inzicht hebt, dingen kunt aanpassen. Zo voorkom je onnodig energieverlies. Een voorbeeld om minder energie te verliezen, is stoppen met nieuws kijken of het te beperken tot maar een keer per dag. Of het alleen als tekst bekijken. Dat scheelt al veel mogelijk negatieve energie, veel prikkels. En wat dacht je van je social media beperken? Of in ieder geval alle piepjes, bliepjes en melodietjes uitzetten. Zodat jij bepaalt wanneer je kijkt, of niet, en hoe vaak.

 

Je kunt het niet fout doen

Je kunt je energie op diverse manieren opbouwen. 

  • Via ontspanning, zoals mediteren, yoga, lezen, niets doen, de natuur ingaan etc. 
  • Je kunt ook kiezen voor inspanning: wandelen, fietsen, dansen, je huis schoonmaken etc. 
  • De derde optie is afleiding zoeken met iets waar je vervuld van raakt, zoals muziek maken, zingen, tekenen, mozaïeken, haken, leg- of kruiswoordpuzzels maken etc. 

Kies uit elke categorie een of meerdere dingen waar jij energie van krijgt. Probeer uit, wissel af; wat je ook kiest, je kunt het niet fout doen. Begin vooral klein, anders stop je er mogelijk al snel weer mee. Probeer het eens een week, het verschil is al snel merkbaar. 

Haal het persoonlijke uit de communicatie

Hoe stop je het energieverlies dat de narcist veroorzaakt? Je kunt bijvoorbeeld de regie nemen in het contact: bepaal zelf via welk kanaal je contact houdt, houd je er zelf ook aan. Zet ook hier alle meldingen uit. Jij bepaalt wanneer je leest en waar je op reageert. Als ex-partners heb je één of meer feiten waar het nog tussen jullie over gaat: een huis, een bedrijf, de kinderen, een huisdier. Over andere zaken hoef je niets meer te delen, zeker niet over persoonlijke zaken. Vraag er ook niet naar. Negeer verwijten, oude koeien en steken onder water. Reageer alleen op de feiten; kort, zakelijk, duidelijk. Juist in face tot face contact heb je energie nodig als basis om rustig te blijven, maar is het ook zaak te weten hoe je op dat moment fysiek, emotioneel en mentaal sterk blijft staan. Dat voorkomt dat je wordt meegetrokken in het drama van de narcist waardoor je dingen doet of zegt waar je later spijt van hebt. 

Leer EHBD

In mijn training ‘Sterk staan tegenover narcistisch gedrag’ leer je EHBD: eerste hulp bij drama. Dit zijn oefeningen en kleine krachtige handelingen om kalm te blijven, rustig, krachtig of dat wat jij nodig hebt om niet in het drama van de narcist te worden getrokken. Je oefent dit eerst op het droge, zodat de spier gekweekt wordt en het je ook lukt in contact met de narcist of andere personen of situaties waar je dit bij kunt gebruiken. Dat geeft regie, rust. Stel je eens voor wat een energie dat geeft! 

Wil je meer weten over de training? Meedoen met een groep, samen met mij aan de slag in een maatwerktraject of liever helemaal zelfstandig aan de slag? Klik hier om meer te lezen. 

Bron: Blogzinnig: Willy Sietsma 

Coach-counsellor, trainer, ervaringsdeskundige
Ondernemer sinds 2013 

Helpt vrouwen en mannen met een narcistische (ex)partner zichzelf te worden en de regie over hun leven terug te nemen, zodat ze hun leven weer in vrijheid kunnen genieten. 

www.willysietsma.nl  

Gerelateerde Artikelen

Wetenschappelijk rapport werkelijkheidsvinding

Werkelijkheidsvinding voor rechters bij  jeugdbeschermingszaken Recente wetenschappelijke inzichten voor rechters, beleidsmakers en de jeugdbescherming   Rapport Mei 2021 Wetenschappelijke feitenverzameling jegens zorg voor jeugd AdoptieZaken & Familierecht …