Feiten en cijfers (ex-)partnergeweld en kindermishandeling. Het topje van de ijsberg.

Hierbij feiten en cijfers (ex-)partnergeweld en kindermishandeling (en dit is het topje van de ijsberg, veel blijft onder de radar); even een greep uit verschillende bronnen, opdat we dit hopelijk eens serieus gaan nemen en het veelvoorkomende geweld in de vele (ex-)gezinnen in Nederland gaan stoppen, samen:

“Onder partnergeweld verstaan we de gedragingen, handelingen en houdingen van één van de partners of ex-partners die erop gericht zijn de ander te controleren en te domineren. Het omvat fysieke, psychische, seksuele en economische agressie, bedreigingen of geweldplegingen die zich herhalen of kunnen herhalen en die de integriteit van de ander aantasten. Dit geweld treft niet alleen het slachtoffer, maar ook de andere familieleden, waaronder de kinderen. Termen die ook gebruikt worden zijn ‘relationeel geweld’, ‘geweld tussen partners’ en ‘partnermishandeling’. Partnergeweld is een specifieke vorm van huiselijk geweld.”
(https://lnkd.in/ecYXgMpg.)

“(Ex-)partnergeweld is iedere vorm van geweld tussen partners of ex-partners.
Ook een (constante) geweldsdreiging wordt beschouwd als (ex-) partnergeweld. Hierbij gaat het om alle vormen van geweld; fysiek, emotioneel/psychisch, seksueel, financieel of online, en om stalking.”
(https://lnkd.in/e4cS-4_D)

“Feiten en cijfers:
-in 2017 84.000 incidenten van huiselijk geweld
-jaarlijks zijn 119.000 kinderen in Nederland slachtoffer van mishandeling
-elke maand sterft er in Nederland een kind of volwassene aan de gevolgen van huiselijk geweld
(bron Politie)”
(https://lnkd.in/eFqb_Knb)

We kijken hier massaal van weg in Nederland. Óók op de plekken waar je zou verwachten dat men gealarmeerd is, zoals bij GI, RvdK en in het familierecht. Vele professionals ontkennen psychisch-emotioneel fysiek financieel (ex-)partnergeweld, kindermishandeling en verwaarlozing. Hier helpen we overlevers van geweld totaal niet mee.

Open je ogen en oren als professional, open al je zintuigen, luister, bevraag, wil weten waar kind en ouder vandaan komen en wees gealarmeerd. Wees betrokken en tot steun. Erken en neem serieus. Dat we niet aanslaan op geweld is echt heel zorgelijk. Dat we focussen op ouders moeten er samen uitkomen is echt heel zorgelijk. Dit maakt het zó onveilig en gevaarlijk voor het kind en de voor het kind veilige ouder.

Ik blijf hier aandacht voor vragen opdat we wakker worden, want de realiteit voor overlevers van geweld is schrijnend, gevaarlijk, hertraumatiserend, verwoestend, geregeld ook dodelijk.

Je zou maar dat kind zijn in onveiligheid. Of die (ex-)partner. Wat zou jij dan nodig hebben? Wegkijkende en ontkennende professionals? Of steun, begrip, erkenning, hulp?

Wees Er 🙏

Vraagje:
Wat zou jij nodig hebben als je (ex-)partner je vaak intimideert, kleineert, fysiek bedreigt, je uitscheldt, je gezag ondermijnt naar je kind, liegt, feiten verdraait, je financieel uitbuit?
En voor je kind die hier getuige van is en soms ook doelwit is van dit psychisch-emotionele geweld?

Gerelateerde Artikelen

Wetenschappelijk rapport werkelijkheidsvinding

Werkelijkheidsvinding voor rechters bij  jeugdbeschermingszaken Recente wetenschappelijke inzichten voor rechters, beleidsmakers en de jeugdbescherming   Rapport Mei 2021 Wetenschappelijke feitenverzameling jegens zorg voor jeugd AdoptieZaken & Familierecht …